Skip to content

Innovatie in het ondersteuningsaanbod

Woonstart Dronten

Om inwoners met een psychische kwetsbaarheid continuïteit van zorg en ondersteuning te bieden in de eigen woonomgeving, zijn nieuwe vormen wenselijk. We brengen regelmatig inspirerende voorbeelden uit de regio in beeld. Dit keer kijken we naar Woonstart uit Dronten: een innovatieve vorm van jongerenhuisvesting met begeleiding.

Toewerken naar zelfstandigheid

Als behandeling in een jeugdinstelling of het beschermd wonen niet meer passend is, maar zelfstandig wonen nog niet helemaal mogelijk is, dan kunnen jongeren naar Woonstart. Er is plek voor negen ├á tien jongeren tussen de 16 en 27 jaar. Binnen Woonstart komen wonen, leren, werken, coaching en het opbouwen van een sociaal netwerk samen met als doel dat de jongeren daarna een zelfstandig leven kunnen leiden. 

De jongeren krijgen dagelijks begeleiding van een coach van Vitree. Samen met de coach stellen ze een persoonlijk begeleidingsplan op met leerdoelen. Alle jongeren hebben een eigen kamer, waarvoor zij zelf de huur betalen.

Nieuwe kansen

Woonstart biedt nieuwe kansen voor jongeren in Dronten. Het gaat immers vaak om kwetsbare jongeren die al veel meegemaakt hebben. Daarbij zijn sommige jongeren moeilijk lerend, waardoor nog wat langer begeleiding nodig is om zelfstandig te kunnen worden.

Verschillende partijen zijn betrokken bij Woonstart. Woningcorporatie OFW zorgt voor de huisvesting, jeugdhulporganisatie Vitree voert de begeleiding aan de jongeren uit en de gemeente Dronten subsidieert het project. Daarnaast is er een intensieve samenwerking met de gidsen van de gemeente, leer-werkbedrijven, onderwijsinstellingen, het jongerenwerk, UWV, etc. 

Lees meer over het project op de website van Vitree.