Skip to content

Symposium 'Voor elkaar voor de jeugd'

Kinderen die bellenblazen

In Flevoland willen we dat alle jeugdigen en gezinnen toegang hebben tot de juiste hulp. Die hulp sluit zo veel mogelijk aan bij de behoeften, is dichtbij en kent zo min mogelijk onderbrekingen. Kortom: we willen zaken voor elkaar krijgen voor de Flevolandse jeugd!

Tijdens een interactief symposium op vrijdag 22 november 2019 delen we actuele ontwikkelingen en prikkelen we de aanwezigen om te laten zien wat we al voor elkaar krijgen in onze regio. Wat kunnen we over en weer van elkaar leren? Welke effectieve samenwerkingen of verbeteringen zijn er al op weg naar meer preventie en beter passende hulp? En welke ideeën heb je waarbij je juist nog op zoek bent naar de juiste samenwerkingen of aanvullende expertise?

Pakkende voorbeelden gezocht!

De komende maanden vind je op deze pagina steeds meer informatie over het programma voor het symposium. Na de zomer start ook de aanmeldmogelijkheid. De voorbeelden en verhalen van jeugdprofessionals uit de praktijk zijn vaak ontzettend leerzaam voor anderen. Wil jij jouw verhaal delen in een inspirerende workshop? Met jouw bijdrage kun je meehelpen om het symposium wederom tot een succes te maken. Tijdens het symposium willen we workshops die:

 • verbeteringen en innovaties laten zien
 • leerzaam zijn (handige tools, concrete handvatten)
 • interactief zijn (geen PowerPoint, wel een gesprek, simulatiespel, etc.)
 • jeugdigen en gezinnen centraal stellen (geen pr-praatjes voor jezelf of je organisatie)

Hieronder kun je je workshop aanmelden. Begin september bespreekt de symposiumcommissie alle inschrijvingen. Daarna nemen we contact met je op om concrete afspraken te maken over het vervolg. Pak je kans en laat je zien!

Aanmelden workshops symposium

Meld hier je workshop aan
Wie is je doelgroep?*

Ideeën voor werkvormen

De hartenkreet

In deze workshop klim je op de zeepkist voor een inspirerend pleidooi of een hartenkreet: een inspirerend betoog over een thema/onderwerp. Zonder een presentatie of andere technische ondersteuning. De hartenkreet is dus écht een verhaal vanuit het hart.

De talententent

In de Talententent laten jongeren, ouders en/of professionals krachten en talenten zien met theater, stand-upcomedy, een zelf gecomponeerd lied, een persoonlijk verhaal of een rap. Zo visualiseren zij hun hindernissen bij het opgroeien en laten zij zien en horen wat zij nodig hebben om bijvoorbeeld om te gaan met psychiatrische problemen, fysieke beperkingen, schulden, drugs- of alcoholgebruik of in hun contact met de jeugdhulp.

De online helden

Je laat je publiek kennismaken met een nieuwe app of website op het gebied van jeugd.

In de etalage

Je hebt een idee voor een verbeterslag, een idee dat je graag in de etalage zet om van anderen te horen wat zij er van vinden, of het haalbaar is, wat nog beter kan of misschien gewoon toch in de prullenbak kan na vandaag. Durf jij het aan om met anderen jouw idee te delen en aan de kritische ogen en oren van anderen voor te leggen?

Filmhuis voor de jeugd

Heb je een film of documentaire over thema’s die raken aan de veranderingen in het jeugdbeleid? In deze workshop kun je korte (fragmenten uit) films vertonen en hierover in gesprek gaan met je publiek.  Ontroerend, confronterend, experimenteel of klassiek: het mag allemaal. 

Gluren bij de buren

Heb je met hart en ziel gewerkt aan de transitie en transformatie jeugd en/of aan passend onderwijs via experimenten en pilots? Presenteer op inspirerende wijze je praktijkvoorbeeld en nodig deelnemers uit tot vragen en gesprek. 

Aan het werk met acteurs

Wil je aan de slag met dilemma's die je tegenkomt in de praktijk van jeugdhulp en/of passend onderwijs? Heb je een concrete casus? In deze workshop ga je aan de hand van een concrete casus samen met trainingsacteurs op zoek naar succesfactoren in het handelen van de professional en de beleidsmaker.

Persoonlijke verhalen

Cijfers kunnen veelzeggend zijn, maar dat éne, kleine, individuele verhaal raakt soms dieper. In deze workshop vertel je je persoonlijke verhaal. Als ouder, jongere, hulpverlener of leraar, we luisteren naar je verhaal. Je kunt daarbij verschillende media inzetten, zoals een filmpje, een boek, een attribuut of muziek. 

Het lagerhuisdebat

Wil je een interessant dilemma verkennen, met alle voors en tegens en grijze gebieden? Dan is het Lagerhuisdebat een geschikte werkvorm. Je zorgt voor een prikkelende en inspirerende stelling en een debatleider (of misschien ben je dat zelf wel). Tijdens het Lagerhuisdebat verwacht je een actieve bijdrage van de deelnemers. 

Rondetafelgesprek

In deze workshop organiseer je een rondetafelgesprek in de stijl van Pauw of Jinek. Als tafelhost interview je de tafelgasten die elk vanuit hun eigen perspectief vertellen over de stand van zaken op het vlak van jouw transformatieonderwerp. De bezoekers schuiven aan als studiopubliek. Tip: geef je tafelgasten vooraf een A4 waarop staat wat het onderwerp is en welke vragen ze kunnen verwachten.

Pecha Kucha

Pecha Kucha is oorspronkelijk bedacht door een architectenechtpaar dat snel een compleet verhaal moesten neerzetten bij potentiële opdrachtgevers. Geen saaie PowerPoint met veel tekst, maar pakkende, beeldende slides in een vlot tempo. Zo zet je in 20X20 seconden een verhaal neer dat stáát. In deze workshop kun je kort, krachtig en beeldend je verbeterslag presenteren en met de deelnemers hierover in gesprek gaan.

De situation room

Werk een praktijksituatie uit in een simulatiespel waar je deelnemers in drie groepen verdeelt die onder hoge druk beslissingen moeten nemen in crisissituaties. Je kunt op deze manier verschillende scenario’s uitwerken voor een situatie waarin bijvoorbeeld een gevoelige calamiteit heeft plaatsgevonden binnen de jeugdhulp. Zo’n simulatie helpt om in de toekomst problemen vakkundig op te lossen.

Aan tafel met

Wil je een sessie organiseren met een wethouder, directeur-bestuurder, expert of ervaringsdeskundige die op concrete vragen uit de praktijk ingaat, dan is deze werkvorm geschikt. Deelnemers aan je workshop kunnen aanschuiven voor een korte ontmoeting. Zij stellen een concrete vraag uit hun dagelijkse praktijk. Als de bel gaat, schuiven de deelnemers door. De sessies worden begeleid door een team dat de tijd in de gaten houdt en op tijd aan de bel trekt.

Praktische info

 • Wanneer:
  22 november 2019
 • Waar:
  Theater Agora, Agorabaan, Lelystad
 • Hoe laat:
  9.00-17.00 uur
 • Kosten:
  gratis
 • Aanmelden:
  Na de zomer